dijous, 3 de juliol del 2014

Lletres, síl·labes, paraules o frases ?

Quina és la millor manera d'aprendre a llegir?
Començant per lletres, síl·labes, mots o frases?
De fet, totes les maneres són vàlides.
Són part del mateix trencaclosques.




Si es comença per les frases, buscant les diferents paraules, síl·labes o lletres, és com començar amb el puzzle acabat i anar-lo desfent. Aprofitant els seus primers dibuixos o el seu conte preferit, li demanem l'explicació. Llavors ho escrivim en una frase senzilla en un tros de paper. En podem escriure dos d'iguals i retallar-ne una en paraules per jugar amb elles construint la frase. I així fins que arribem a les lletres.

 


  Si es comença per les paraules és com agafar les peces del puzzle que tenen alguna cosa en comú: el seu segnificat. Es pot jugar amb les paraules preferides de cada nen escrivint cada paraula a fotografies dels seus mots preferits.







Si comences per les síl·labes
és com jugar amb algunes peces del puzzle que encaixen per la seva pronunciació en un cop de veu. Picar síl·labes de les paraules entreté i va bé.





6.8.14 letters Export from Children's Museum of the Arts on Vimeo.

 Si es comença per les lletres
i fem síl·labes, paraules o també frases, és com començar amb el puzzle desmuntat i anar buscant diferents possibilitats. Les lletres del joc Scrabble són molt útils  però pots escriure les teves pròpies lletres en trossos de cartró. Després vas muntant o desmuntant paraules o frases al teu gust.




Es pot començar amb qualsevol
i el resultat és el que es vol:
l'aventura de la lectura.

Cadascú pensa que el seu mètode és el millor,
però hi ha molts camíns per ser un bon lector.
El més important és creure en tu mateix
i en les teves possibilitats d'aprendre.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada